Els aliments
. LLEGUMS
Llenties
Lentejas
 

La llentia pertany a la família de les Fabàcies o Papilonàcies. És un llegum que creix en beines que contenen una o dues llavors.
La llentia es cultiva des de fa uns 8.000-9.000 anys, per això se'l considera un dels conreus més antics.
És originària de l'Iraq, després es va estendre a països com Grècia i Bulgària. Més tard va ser introduïda a Europa on es va difondre a la resta dels països, sent el seu cultiu més recent a Amèrica. A Egipte es cultiva i consumeix des de l'any 2.200 a.C.

Hi ha dues formes de llavor d'acord a la mida del fruit:
- Les llavors de fruit gran: Té una mida de 15 a 20 mm i les seves llavors de 7 a 8 mm. Les flors que provenen d'aquest tipus de planta tenen coloracions blanques.
- Llavors de fruit petit: El fruit té una mida de 7 a 15 mm i les seves llavors de 3 a 7 mm i tenen forma aplanada. La mida de la planta fa una alçada de 35 cm com a màxim i les seves flors són de color blavós.

Varietats
Armuña: De color verd clar amb una mida de 8 a 10 mm de diàmetre.
Pardina: Són de color marró i mida de 4 a 6 mm.
Verdino: De color verd a verd groguenc i amb punts de color negre.
Llentions: Pertany al gènere de plantes amb raça macrosperma, és de color verd groguenc i amb algunes tonalitats descolorides. La seva mida és de 7 i 9 mm.

Beneficis i propietats
Probablement les llenties siguin un dels llegums més complets que podem menjar sense preocupació. Aquestes contenen un nombre considerable de proteïna per tant els vegetarians les mengen per suplir a la carn. Les llenties contenen aminoàcids que ajuden a la digestió; el seu contingut en àcids nuclèics ajuden a renovar cèl·lules de la pell evitant l'envelliment.
-Les llenties ajuden a mantenir equilibrats els nivells de sucre fet per cual es recomanen a les persones amb diabetis perquè redueix la necessitat en els nivells d'insulina.
- Les persones amb obesitat les poden consumir ja que produeixen sensació de sacietat evitant el menjar un altre tipus d'aliments entre hores amb més calories.
- Les llenties són un eficient afrodisíac ja que augmenten la libido i mantenen l'erecció.
- Les llenties protegeixen el sistema nerviós i ajuden a equilibrar l'estat d'ànim.
Contenen 25% de fibres solubles, el que contribueix a disminuir el colesterol.
Els hidrats de carboni són els més abundants i estan formats fonamentalment per midó. Contenen un 65% per cada 100 g de matèria seca.
Són riques en vitamines C, B1, B3 i B6.
Contenen ferro, fòsfor, coure, zinc, seleni (antioxidant), magnesi, àcid fòlic, triptòfan (aminoàcid essencial).
Són deficitàries en metionina (aminoàcid essencial), però si es combinen amb cereals com l'arròs, es converteixen en proteïnes d'alt valor biològic.
Per a aquelles persones que segueixen una alimentació vegetariana, les llenties són una de les fonts més importants i destacades de ferro, ja que està combinat amb els aminoàcids.
Són imprescindibles per a persones amb anèmia, ja que la seva abundància en ferro és fàcilment assimilable. Tanmateix, si bé són molt nutritives, es recomana no consumir quantitats certament excessives.
Per acabar hem de remarcar que aquest llegum ajuda a les persones que fan grans esforços mentals de manera que els estudiants es veuen beneficiats al consumir-les.

Consum
És un aliment molt econòmic i rendidor. Baix en calories.
Cuinar-les és fàcil i ràpid ja que no necessiten ser remullades amb anterioritat i estan llestes en 20 a 30 minuts de cocció.
Es poden preparar en sopes, estofats i guisats. Es caracteritzen per absorbir fàcilment els sabors.
Té a més propietats medicinals ja que són emolients i resolutives.
En qualsevol cas, les llenties són uns llegums deliciosos, que a més de comptar amb importants beneficis i propietats per a la salut d'aquelles persones que les consumeixen amb certa regularitat, tenen uns valors nutricionals igualment interessants.

Valors nutricionals
Composició per 100 g de porció comestible
Kilocalories
  310
 Hidrats de carboni (g)
  50,8
 Fibra (g)
  10,6
Proteïnes
23,5
Greix
1,4
Provitamina A (mcg)
17 UI
Vitamina B1 (mg)
0,43
Vitamina B2 (mg)
0,26
Vitamina B3 (mg)
2,2
Vitamina B6 (mg)
0,6
Sodi (mg)
4
Potassi (mg)
  810
 Magnesi (mg)
  77
 Calci (mg)
  174
Fòsfor (mg)
  412
Ferro (mg)
  6,9
Flúor (mg)
  0,03
Zinc (mg)
5,0
mcg = micrograms

Amb el Patrocini de: